De toekomst is somber voor de bedrijven voortgekomen uit de PTT. PostNL moet fors reorganiseren vanwege de krimpende postmarkt en KPN zal naar verwachting slachtoffer worden van de consolidatiestrijd op de Europese telecommarkt. Goed nieuws: George Soros gelooft weer in Europa. Arne Petimezas van AFS praat je bij.
1. Auw. De koers van PostNL keldert meer dan 16 procent nadat de postbezorger vanochtend zwaar teleurstelde met de jaarcijfers. PostNL’s kwartaalcijfers zijn lager dan verwacht, maar het is vooral de outlook die beleggers in het verkeerde keelgat schiet.
Vanwege een sterker dan verwachte daling van de postvolumes verlaagde PostNL de verwachting voor de onderliggende EBIT in 2015 naar 260-330 miljoen euro van 300-370 miljoen euro. Ook de pensioenlasten vallen tegen, en PostNL zal waarschijnlijk nog dieper in de kosten moeten gaan snijden.
2. KPN CEO Eelco Blok vreest de prooi te zijn in de consolidatie die in de Europese telecomsector aan de gang is. Blok zei tegen de NRC “dat over vijf jaar het telecomlandschap in Europa er anders uitziet dan nu. Of KPN daar zelfstandig onderdeel van zal zijn, dat weet ik niet.”
3. In ander nieuws rond KPN meldt de Spaanse krant Economista dat Telefonica Deutschland een aantal mobiele frequenties moet afstaan wil het de goedkeuring krijgen van Brussel voor de overname van KPN’s Duitse divisie E-Plus. Brussel is vooralsnog niet tevreden over de overname van E-Plus en wil daarom dat Telefonica concessies doet om te voorkomen dat het een te machtige marktpositie krijgt in Duitsland.
4. George Soros is om. De superbelegger zegt in de euro te geloven nadat hij een jaar geleden nog de monetaire unie vergeleek met de disfunctionele Sovjet-economie en waarschuwde dat de gemeenschappelijke valuta tot het einde van de EU zou kunnen leiden. Tegen Der Spiegel zei Soros dat zijn “beleggingsteam content is en spoedig zeer veel geld in Europa gaat verdienen” en geld zal pompen in banken die dringend kapitaal nodig hebben. Soros zei ook te willen beleggen in Griekenland nu de economie daar aan het verbeteren is.
5. Soros en zijn team kunnen meteen in de bres springen voor Griekse banken, want die staan er volgens de Trojka erg slecht voor, meldt de Financial Times. De Trojka heeft uitgerekend dat Griekse banken zo’n 20 miljard euro aan kapitaal nodig hebben nu ruwweg een derde van de kredietportefeuille van dubieuze kwaliteit is.
De Griekse regering meent echter op basis van een rapport van vermogensbeheerder BlackRock dat het kapitaaltekort maar 6 miljard euro is. Tussen de Trojka en de regering is een conflict uitgebroken over de omvang van het kapitaaltekort. De verstandshouding was al niet al te best omdat Griekenland mogelijk nog eens tientallen miljarden euro’s aan extra financiering nodig heeft.
6. De Bundesbank is de afgelopen tijd een stuk minder paranoïde geworden over de aankoop van staatsleningen door de ECB. Afgelopen weekend zei Bundesbank President Jens Weidmann te kunnen instemmen met het stopzetten van de `sterilisatie` van de door de ECB aangekochte leningen. Om de schijn van monetaire financiering van de staatsschuld te voorkomen, haalt de ECB wekelijks bij banken een bedrag op dat gelijk is aan de staatsobligaties die de ECB in portefeuille heeft. De ECB zet vervolgens het opgehaalde geld – momenteel zo’n 180 miljard euro – vast in een deposito. Deze `sterilizatie` zorgt echter voor ontwrichting van de geldmarkt. Vanwege de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof eerder deze maand kan de Bundesbank niet langer betogen dat de aankoop van staatsleningen in de markt van private partijen verboden is. Het Hof bepaalde namelijk dat de ECB staatsobligaties mag kopen zolang de aankopen niet ongelimiteerd zijn en de centrale bank bij een eventuele schuldsanering buiten schot blijft.
7. Merkels `handy` direct aftappen mag niet meer, en de Amerikaanse NSA heeft het daarom gemunt op haar belangrijkste ondergeschikten en ministers. Volgens Bild zou de NSA met name minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere bespioneren. In totaal zou de NSA 320 hooggeplaatste politici en bestuursleden van Duitse ondernemingen afluisteren.
8. Beleggers geven Oekraïne voorlopig het voordeel van de twijfel, en het rendement op internationale in dollar gedenomineerde obligaties daalt naar het laagste niveau in een maand tijd. Beleggers lijken er daarmee op te gokken dat Oekraïne financiële hulp krijgt om een bankroet te voorkomen. De rekening voor het Westen om Oekraïne uit de klauwen van de Russische president Poetin te houden loopt ondertussen steeds verder op. De interim minister van Financiën heeft laten weten dat er binnen 1 tot 2 weken een bailout van 35 miljard dollar rond moet zijn.
9. Europese beurzen doen het rustig aan na de opluchtingsrally van de afgelopen weken, die de Europese Stoxx 50 vrijdag de derde weekwinst op rij opleverde. Beleggers kijken vandaag tegen een lege beursagenda aan en pas later in de week wordt het drukker. Fed voorzitter Janet Yellen getuigt op donderdag voor de Senaat en uit Europa komen er op donderdag en vrijdag belangrijke macrocijfers, waaronder de inflatie.
10. Italië's nieuwe premier Matteo Renzi zal vandaag een motie van vertrouwen moeten zien te winnen wil zijn afgelopen weekend voorgestelde regering daadwerkelijk gaan regeren. De 39 jaar oude Renzi zal de stemming naar verwachting met een krappe meerderheid winnen. Bondskanselier Angela Merkel heeft Renzi, Italiës derde ongekozen premier op rij, afgelopen weekend succes gewenst.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl